SageTeknoloji Mining Nedir ? | SageTeknoloji

Mining Nedir ?

, , No Comments
 Mining Nedir ?


Sizinde bildiğiniz gibi günümüz nakit sistemlerinde, kağıt paralar devletler yönünden gereksinim şeklinde basılıp üretilebiliyor, ancak dijital parada üretim bu biçimde gerçekleşmiyor. Dijital Para, operasyon gücü üreten bilgisayarlar ve donanımlar yönünden “madencilik” isimi verilen bir konsept altında üretilir. Dijital nakit madenciliği, gerçekte fazla özet olarak anlatmak gerekirse, bilgisayarınıza niteliği olan bir sayıyı aratıp buldurmanızdan ibaret ve bu sayıyı özellikli oluşturan şey ise, bulunmasının olabildiğince güç olması ve bulmanın gittikçe zorlaşması.

Üretimin Zorlaşmasının sebebi ise talih eseri değil. Bunun sebebi Bitcoin protokolü tasarlanırken, Satoshi Nakamoto yönünden ayarlanmış bir emniyet önlemi olması. Bu emniyet önleminin sebebi, herkez kafasına göre “Bitcoin basma” işlemini gerçekleştiremesin; başka bir deyişle Bitcoin manipule edilmesin diye var.

Dijital Nakit çıkartmak, başka bir deyişle madencilik uygulayarak bir miktar Dijital nakit elde etmek, madenciliğin yalnızca amacı değildir. Madencilik, hesaplama yetkisini kullanarak işlemi gerçekleştirme, sistem ağını güvenli bir biçimde koruma ve sistemdeki her kullanıcıyı senkronize duruma getirme işlemidir. Sistem yalnızca bir merkezden denetim edilemediği için Dijital nakit kullanılan her yerde süreci çalıştırmak, sistemi gözetmek türü işleri birilerinin bir bedel karşılığında yapması gerekiyor ve bu işi yapanlara madenci deniyor.

Dijital Nakit madenciliği yapmak arzu edenler için küçük bir hatırlatma yapmak gerekirse.Madencilikle Alakalı çalışmalar her gün daha da zorlaşıyor. Bunun nedeni, basit bulunduğu taktirde birkaç sene bünyesinde hedeflenen rakama ulaşılabileceğidir. Her 15 günde bir fazla daha güç bir duruma gelen üretim, şahsi olarak bu işin yapılmak istenmesi şeklinde kocaman bir zulüm olarak görülebilir. Dijital nakit madenciliği için satılan cihazlar bulunuyor. Bu cihazlar fazla elektrik yaktığı ve olabildiğince yüksek sesler çıkardığı için kent bünyesinde normal bir apartman dairesinde pek tercih edilemiyor.

 CPU Mining nedir? İşlemci (Aslında merkezi operasyon birimi) madenciliği hakkında:
Bitcoin’in ilk günlerinde, herhangi bir bilgisayar ile madencilik yapmak mümkündü (hala olası elbette, fakat maddi olarak hiç kazançlı değil zira oluşturduğu maliyeti, gelirinden fazla daha fazla). Hatta resmi Bitcoin clienti diyebileceğimiz Bitcoin-QT kendinden mininge aleni bir biçimde kullanıcıya sunuluyordu.

CPU Mining dediğimiz şey, kullanılan bilgisayarın CPU, başka bir deyişle bilgisayarın merkezi operasyon biriminin gücünden faydalanarak yukarıda bahsettiğimiz matematiksel işlemleri bilgisayara yaptırmak ve netice olarak Bitcoin elde etmekti.

Fakat Kısa süre sonra hem Bitcoin hakkında daha çok şahıs izlerken sahibi oldu ve mining akımına kapıldı, bu da networkün yekün operasyon hızını artırarak zorluk seviyesini yukarılara taşıdı. Ama CPU madenciliği devrinin sonunun gelmesi sadece bununla olmadı. Buna neden olan başka bir unsur daha var…

GPU Mining nedir? Ekran kartı madenciliği hakkında:
Ekran kartları, Bitcoin (ve kimi öbür coin’lerin) madenciliğinin yapılabilmesi için lüzumlu olan matematiksel problemleri çözmekte, işlemcilerden (CPU) daha verimlidirler. Bunun sebebi de GPU’ların (Graphics Processing Unit), başka bir deyişle ekran kartlarının barındırdığı işlemcilerin, floating point hesaplamalarında daha faydalı olmaları ve Bitcoin çıkartmak için lüzumlu olan işlemlerin, sık olarak bu hesaplamaları kullanmaları.



Bunu, Başka Bir Deyişle sebep GPU ‘ların CPU’lara göre madencilik işleminde daha efektif olduklarını konuya yargıç olmayanların da anlayacağı bir benzetmeyle tanım etmek gerekirse; “GPU’lar güçlü ve süratli maden işçileriyse, CPU’lar daha kalifiye, ak yakalı işçiler. CPU’lar belki daha eğitimli ve bilgili, ama madencilik için GPU’lar fazla daha efektif.” Halinde özetleyebiliriz.

Her Neyse, özetle; GPU’ların başka bir deyişle ekran kartlarının bu cins işlemlerde fazla daha süratli ve faydalı çalıştıkları bilgisinin geniş kitlelere yayılmasından sonra, ki bu aşağı yukarı CPU madenciliğinin (Bitcoin difficulty’nin artmış olmasından ötürü) verimliliğinin azaldığı günlere denk geliyor, insanlar devasa GPU mining rig’leri (madencilik için toplanan hususi bilgisayarlar) kurmaya başladılar. Pek fazla ekran kartının bir bilgisayara bağlı olarak ve/veya pek fazla bilgisayarın GPU gücünün bir havuz oluşturulup toplanmasıyla oluşturulan bu rigler ile, GPU minerlar altın günlerini yaşadılar.



UYARI

Arkadaşlar mining donanım üzerinden yapılan bir çalışmadır. İnternet üzerinden siteler içerisinde mining olmaz. Bu site hakkında bahsetmek istiyorum. startminer.com diye bir site var. Bu sitede 4 tane ürün var 1.ci ücretsiz olan yavaş mining yapan diğerleri ise ücretli ve hızlı mining yaptığını idaa ediyor. İlkiyle mining yapıyorsunuz site üzerinden belli bir limite geldikten sonra btc çekme imkanı tanıyor. Btc ilkden bazen veriyor bazen vermiyor. Verdiği zaman iste kullanıcıları para çekmeye teşvik ediyor. Parayı verip hızlı mining aldıktan sonra mining yapıyorsunuz fakat çekme talebinde bulunduğunuz zaman site btc vermiyor. Sitenin mantığı bu yani demek istediğim internet sitesi üzerinden kessinlikle mining yapılamaz.

0 yorum:

Yorum Gönder